24 Ekim 2012 Çarşamba

Dünyadaki İlk Halk Konseri

Dünyadaki İlk Halk Konseri


ilk halk konseri Dünyadaki İlk Halk Konseri

ilk halk konseri


Dünyadaki ilk halk konseri, 30 Aralık 1672′de İngiltere’de düzenlendi.


Kraliyet Bandosu’nun şefi John Banister, kralın hışmına uğrayarak işini yitirince, bir salon kiraladı ve öğleden sonraları orada konser vermeye başladı. Giriş için dinleyicilerden küçük bir ücret alınıyordu. İskemlelerin arasına küçük masalar yerleştirilmişti.


Çoğunluğu yöredeki ayakkabı imalatçılarından oluşan ilk halk konseri dinleyicileri, program sırasında masaların üzerinde canlarının istediğini yiyip içebiliyorlardı. Müzisyenler, bir perdenin arkasındaki yüksek bir sahnede çalıyorlardı.


Banister, 1678 yılında ölene kadar, Londra ‘nın çeşitli yerlerinde konserlerim sürdürdü. O yıl Thomas Britton adlı bir başka müzisyen, Clerkenwell’deki kömür deposunun üzerinde halka konserler vermeye başladı.


O yüzyılın sonlarında, Londra ‘da konsere gitmek bir alışkanlık haline gelmişti. Fransa’da ise ilk halk konserinin verilmesi, bundan çeyrek yüzyıl sonra gerçekleşti.


Konserler günümüzde en büyük kültür sanat etkinlikleri arasında yer almaktadır. Her ay çeşitli şehirlerde çeşitli konser etkinlikleri yapılmaktadır.



Dünyadaki İlk Halk Konseri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder