12 Ocak 2013 Cumartesi

Galileo Galilei

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/01/galileo-galilei.jpg

Galileo Galilei Biyografisi

galileo galilei Galileo Galilei

Galileo Galilei

Gelileo Galilei fizik, matematik ve astronomi dallarında özellikle 17. yüzyılda yaptığı devrimle anılan ve dünyaca bilim hakkındaki çalışmalarından bahsettiren bir bilim adamı olarak bilinir.

Galileo Galilei yaptığı çalışmalar ağırlıklı olarak hareket kavramı üzerinedir. Bu konuda yaptığı çalışmalar sayesinde mekanik biliminin temellerini kurmuştur. 15 Şubat 1642 tarihinde doğmuş ve 8 Ocak 1642 tarihinde hayata veda etmiş olan İtalyan bilim adamıdır.

Galileo Galilei, yıllardır Aristotales akımı ile gelen kutsal kitaptan şüphe duymuş ve bilim konusunda çalışmalar yaparak bazı konularda somut bağlantılar kurmuştur. Bu sayede bilim dünyasına katkılarda bulunmuştur.

 

İtalyalyan mucit Galileo Galilei,  Pisa kentinde dünyaya gelmiştir. Galileo, ilk önce tıp eğitimine başlamış, sonra ilgisi matematik ve felsefeye dönmüştür. 25 gibi oldukça genç yaşta Matematik profesörü olan Galileo Galilei, genç yaşlarından itibaren hareket hakkında kendi başına deneyler yapmaya başlamıştır. 1609′da yapılmış basit bir teleskoptan ilham alarak daha üstün teleskoplar geliştirmiş ve uzay hakkında daha önce hiç yapılamamış gözlemler yapmıştır. Teleskop mucidi olarak bilinen Galileo Galilei ’nin icadı hakkında “ilk teleskop” başlığına göz atarak bilgi edinebilirsiniz.

Galileo Galilei BuluşlarıGalileo Galilei İcatları

Galileo Galilei, kendisinden daha önce Copernicus ‘un öne sürdüğü güneş merkezli evren kuramını benimsemiş ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafından iki defa yargılanmıştır. Bu nedenle 1614 yılında ilk mahkemesinde görüşlerini yayması ve öğretmesi yasaklanmış, 1632′de yazdığı bir kitap nedeniyle yargılanması sonucu ömür boyu ev hapsine mahkum edilmiştir. Bu olaylar nedeniyle Galileo Galilei tarihte bilim ve din çatışmasının bir sembolü haline gelmiştir.

Aristoteles görüşlerini ve yaklaşımlarını eylemsizlik prensibi ile yıkmış ve farklı bakışlar fikirler sunmuştur. Eylemsizlik prensibine göre, kendi haline bırakılan cisim, herhangi bir kuvvet etkisinde kalmadığı sürece, durumunu korur, yani hareket halinde ise hareketine, sükunet halinde ise sükunetine devam eder.

Galileo Galilei, Isaac Newton ‘un ise formüle ettiği bu prensip ile yeni bir hareket kavramı ileri sürülmüş oldu. Buna göre, hareket cisimde bir değişiklik yapmaz; hareket bir durumdur, bir noktadan başka bir noktaya geometrik bir geçiştir; durma da harekete karşıt başka bir durumdur. Durma için kuvvet uygulanması gerekmiyorsa, hareket için de kuvvet uygulanması gerekmez; hareketin hızının değişmesi için ise kuvvet gerekir. Eylemsizlik, içinde bulunduğumuz Dünya’da gözlemlenemez; ancak ideal koşullar altında böyle bir durum meydana getirilebilir.

Galileo Galilei için gerçek dünya, matematik bağıntıların dünyası, Platon’un deyimi ile idealar dünyası idi. İçinde yaşadığımız dünyayı anlamak için, idealar dünyasından bakmak gerekliydi.

Mükemmel yuvarlaklıktaki toplar, sürtünmesiz düzlemler üzerindeki hareketlerini, yalnızca idealar dünyasında sonsuza dek sürdürürlerdi. Doğa, geometrik harflerle yazılmış bir kitap gibiydi; doğayı anlamak için bu dili bilmek gerekiyordu.

Hareket, cisimde bir değişiklik meydana getirmediğine göre, cisim aynı anda birden fazla harekete sahip olabilir. Bu hareketler birbirini engellemez ve birleşerek tek bir yörünge izler. Buradan, fırlatılan bir merminin, düzgün doğrusal hareket ile serbest düşme hareketinin bileşkesi olan parabol biçiminde bir yörünge izlediğini göstermiştir.

Galileo Galilei ‘nin hareket konusunda çözüm getirdiği bir diğer konu da serbest düşme hareketi ile ilgilidir. Düşen bütün cisimlerin aynı ivmeye sahip olduğunu göstererek, serbest düşmenin sabit ivmeli bir hareket olduğunu saptamış ve serbest düşmede alınan yolun zamanın karesiyle orantılı olduğunu göstermiştir.

Sonuç olarak, Galileo Galilei ‘nin mekanik konusunu matematikselleştirmeyi başardığı söylenebilir. Düzgün ve sabit ivmeli hareketleri tanımlamış ve matematiksel formüllerini vermiştir.

Galileo Galilei, teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim adamıdır. 1609 yılında yaptığı bir teleskopla önemli gözlemler yapmış ve bu gözlemleri Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) adlı kitabında vermiştir.

Onun astronomide yaptığı gözlemler, Güneş merkezli sistemi desteklediği, Aristoteles fiziğinin geçerli olmadığını kanıtladığı için oldukça önemlidir. En önemli gözlemleri Ay ve Güneş gözlemleridir. Ay’da kraterlerin, dağların ve vadilerin olduğunu görmüş ve bunun Ay ile Yer’in aynı maddelerden yapıldığının kanıtı olduğunu söylemiştir.

Güneş’i gözlemlemiş ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin Güneş’in üzerinde yer alan lekeler olduğunu kanıtlamıştır. O zamanlarda, Güneş üzerinde görünen lekelere ilişkin iki açıklama bulunmaktaydı. Bunlardan birincisine göre, bu leke, Merkür’ün Güneş’in önünden geçerken oluşan gölgesiydi. Ancak Galileo Galilei bunun olanaksız olduğunu söyler.Çünkü Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi yaklaşık yedi saat sürmektedir, ancak bu lekeler yedi saatten çok daha fazla Güneş’in üzerinde yer almaktaydılar. İkinci açıklamaya göre, bu lekeler, Güneş ve Yer arasında bulunan küçük gök cisimlerine aittir. Oysa, bu lekelerin Güneş üzerinde hep aynı yerde bulunduklarını tespit etmiştir. Eğer bu lekeler, küçük cisimlerin gölgeleri olsalardı, gözlem yerine bağlı olarak, Güneş üzerinde farklı konumlarda olmalıydılar.

Orion kümesini gözlemleyerek ve daha önce bulut olduğu varsayılan bu kümenin gerçekte yıldızlardan oluştuğunu keşfeden Galileo Galilei, yine Samanyolu’nun yıldızlardan oluştuğunu tespit etmiştir. Jüpiter’i gözlemlemiş ve Jüpiter’in çevresinde dolanan dört yıldız belirlemiştir.

Bunların Jüpiter’in etrafında dönen uydular olduklarını bulmuş ve Jüpiter’le birlikte uydularını, “adeta minyatür bir Güneş sistemi” olarak tasvir etmiştir. Satürn’ün halkasını gözlemlemiş ancak teleskopu güçlü olmadığı için gezegenin halkasını iki yapışık parça olarak görerek bunları uydu zannetmiştir.

Gezegenin periyodik özelliğinden dolayı halka bir müddet sonra kaybolmuş ve bu parçaları göremeyen Galileo Galilei bu olaya çok şaşırmıştır. Onun bu şaşkınlığı sonrasında yazdığı cümleler ilginçtir: “Galiba Satürn onları yedi.” Galilei ayrıca Venüs’ü gözlemlemiş ve Venüs’ün safhaları olduğunu tespit etmiştir. Bu gözlem, Copernicus’un ne kadar haklı olduğunun bir göstergesiydi.


Galileo Galilei

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder