25 Ekim 2012 Perşembe

Dünyadaki İlk Sera

Dünyadaki İlk Sera


ilk sera Dünyadaki İlk Sera

ilk sera


Dünyadaki ilk sera 1545 yılında Daniel Barbaro Padua’da ilk botanik bahçesi şeklinde yapılmıştır.


1545 yılında, Padua’da ilk botanik bahçesinin açılmasından hemen sonra Daniel Barbaro, bu bahçede ilk serayı yaptı. Yapıda taş ve tuğla kullanıldı, pencere ise yoktu. Mangalla ısıtılıyordu. Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı.


Doğal çevre koşullarınn uygun olmadığı mevsimlerde yada yörelerde, bitkilerin yetiştirilmesi için uygun koşulların yapay yollarla yaratıldığı, üstü ışık geçiren örtüyle kaplı ortamlara sera denilir.


SERA MEKANİZASYONU HANGİ KONULARI İŞLER


Sera hava koşullarının düzenlenmesiyle ilgili mekanizasyon uygulamaları:


1. Sera ısıtması

2. Sera aydınlatması

3. Sera havalandırması

4. Sera serinletmesi


Serada bitki yetiştiriciliğiyle ilgili mekanizasyon uygulamaları:


1. Toprak hazırlığı

2. Ekim ve dikim

3. Bakım işleri

4. Tarımsal mücadele

5. Toprak yerine geçen yetiştirme ortamlarının hazırlanması

6. Sulama

7. Hasat ve sonrası işlemler


Yeryüzünde ve atmosferde tutulan ısı enerjisi, atmosfer ve okyanus dolaşımıyla Yeryüzünde dağılır ve uzun dalgalı yer radyasyonu olarak atmosfere geri verilir.


Bunun bir bölümü, bulutlarca ve atmosferdeki sera etkisini düzenleyen sera gazlarınca {su buharı (H2O), karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazotmonoksit (N2O), ozon (O3), vb.} soğurularak atmosferden tekrar geri salınır. Bu sayede Yerküre yüzeyi ve alt atmosfer ısınır. Yerküre’nin beklenenden daha fazla ısınmasını sağlayan ve ısı dengesini düzenleyen bu sürece Doğal Sera Etkisi denmektedir


Kaynak: IPCC, (2007). Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Summary for Policy Makers.



Dünyadaki İlk Sera

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder