10 Aralık 2012 Pazartesi

Dünyadaki İlk Fişek

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2012/12/fisek.jpg

Dünyadaki İlk Fişek

fisek Dünyadaki İlk Fişek

ilk fişek

Dünyadaki ilk fişek 1812 yılında Samuel Pauly tarafından hazırlanmıştır. Paris ‘te kendi dükkanı içerisinde metal tabanlı karton kutu ile hazırlamış olduğu ilk fişek örneği içinde mermi ve delme kapsülü mevcuttu.

Fişek, genel anlamda yivsiz av tüfeklerinin kullandığı mühimmata denir.

Ateşli silahların bulunmasının ardından, toz halindeki barut, silahın içine bir torbadan alınarak dolduruluyordu. Fakat, bu oldukça tehlikeli bir yöntemdi. 16. yüzyılın başlarından itibaren, kâğıt ambalajlar içinde “bir atımlık barut’lar hazırlandı. Silahı kullanacak kişi, silindir şeklindeki bu paketin tepesini yırtarak, içindeki barutu silahına boşaltıyor, arkasından da kurşunu koyuyordu. Zamanla tehlikeli olan bu yöntem, farklı yöntemlerle geliştirildi.

1812 yılında İsveçli silah yapımcısı Samuel Pauly, Paris’teki dükkânında modern fişeğin ilk örneğini geliştirdi. Metal tabanlı bir karton kutu biçiminde olan bu fişeğin içine mermi ve bir perküsyon (delme) kapsülü koyulmuştu. Fişek atan ilk modern silah ise, 1837 yılında Almanya’da Johann Dreyse tarafından geliştirildi. Bu silah, Pauly fişeğinin bir benzerini atıyordu. 1870 yılında bütünü ile metal fişekler yapılmaya başlandı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda metal fişeklerin etkinliği büyük oldu.


Dünyadaki İlk Fişek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder