8 Ocak 2013 Salı

Dünyadaki İlk Sms

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/01/ilk-sms.jpg

Dünyadaki İlk Sms

ilk sms Dünyadaki İlk Sms

ilk sms

Dünyadaki ilk sms diğer adıyla ilk kısa mesaj 1992 yılında Vodafone GSM şebekesi aracılığı ile gönderilmiştir. 2012 yılında 20. yılını dolduran sms hikayesi günümüzde herkes tarafından kullanılan bir iletişim aracıdır.

Vodafone GSM şebekesi ile 1992 yılında gönderilen dünyadaki ilk SMS, bu ay 20 yaşına bastı.

Yapılan açıklamaya göre, iletişim tarihinde çok önemli bir yere sahip SMS (Short Messaging Service) hizmeti 20 yılı geride bıraktı. Dünyada ilk SMSbundan 20 yıl önce, 1992 yılının Aralık ayında Vodafone İngiltere GSM şebekesi üzerinden gönderildi. Vodafone Türkiye ise 2008 yılında ”Türkçe SMS” uygulaması ile SMS’te bölgesel karakter sorununa çözüm geliştiren ilk operatör oldu.

Dünyadaki ilk SMS ‘i 1992 yılında İngiltere’de Neil Papworth isimli bir mühendis, Vodafone İngiltere’de çalışan arkadaşı Richard Jarvis’e Vodafone GSM şebekesini kullanarak gönderdi. Papworth’ün bilgisayarından arkadaşı Jarvis’in Orbital 901 model telefonuna gönderdiği ”Mutlu Yıllar”mesajı, tarihte gönderilen ilk kısa mesaj (SMS) oldu.

İlk bölgesel dil Türkçe

SMS’e önemli bir katkı da Vodafone Türkiye’den geldi. Vodafone Türkiye’nin Ar-Ge merkezi ”Oksijen Ar-Ge”nin 7 Mart 2008 tarihinde geliştirdiği Türkçe SMS uygulaması, Uluslararası Cep Telefonları Birliği GSMA’in Türkçe harflerin GSM standartlarına eklenerek 7 Türkçe karakterin (ş, Ş, ğ, Ğ, ç, ı, İ) cep telefonlarında tanınması yönündeki kararına katkı sundu.

Oksijen bünyesinde geliştirilen bu çözüm, dünya üzerinde üretilen bütün cep telefonlarında Türkçe harflerin yer almasının önünü açtı ve uluslararası GSM standartlarında tanımlanan ilk bölgesel dil Türkçe oldu. Ayrıca bu geliştirme sayesinde benzer sorunları olan diğer diller için de çözüm yolu açıldı, İspanyolca ve Portekizce gibi birçok dil için de dil tabloları tanımlandı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Vodafone olarak inovasyona verdikleri önem ve sundukları yenilikçi ürün ve hizmetlerle müşterilerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti.

Öğüt, şunları kaydetti:

”Son 20 yıla damgasını vuran SMS hizmetinin ilk olarak Vodafone şebekesi kullanılarak gönderilmiş olması, Vodafone’un dünyada öncü rol üstlenmiş bir şirket olduğunun güçlü kanıtlarından. Biz de Vodafone Türkiye olarak bundan 4 yıl önce bünyemizdeki Oksijen Ar-Ge mühendislerince geliştirilen Türkçe SMS çözümümüzle Türkçeyi dünyaya kabul ettirdik.

Türkiye’den yurt dışına teknoloji ihraç eden ve tamamı Türk mühendislerden oluşan Oksijen Ar-Ge bünyesinde abonelerimize mükemmel hizmet deneyimi yaşatma yolunda önemli inovatif çalışmalara imza atıyoruz. Bundan 2 yıl önce Vodafone’un tüm operasyonları içinde ‘Küresel İnovasyon Merkezi’ seçilen ve Vodafone Grubu’nun 30 ülkedeki toplam 407 milyon abonesi için teknoloji üreten Oksijen Ar-Ge gibi global sektöre Türkiye markasıyla damgasını vuran bir şirketi bünyemizde barındırmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

SMS daha çok gençlerin kullandığı, bir çok GSM şirketinin sabit ücrete oldukça fazla sayıda tanıdığı SMS gönderme paketleri ile oldukça yaygın kullanılıyor. İnsanlar doyasıya kısa mesaj yollayabiliyor.

KAYNAK: Bahar Kara/AA


Dünyadaki İlk Sms

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder