7 Nisan 2013 Pazar

Dünyadaki İlk Telgraf

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/04/ilk-telgraf.jpg

Dünyadaki İlk Telgraf


ilk telgraf Dünyadaki İlk Telgraf

ilk telgraf


Dünyadaki ilk telgraf Samuel Morse tarafından 1837 yılında icat edilmiştir. Telgrafın icadı ile haberleşme anlamında büyük bir gelişme yaşanmıştır. Çünkü telgraf, elektrik ile çalışan ilk haberleşme aracı olarak bilinir. Morse 1937 yılında telgrafın patentini de almıştır.


1830 yılında Amerikalı Joseph Henry, elektrik akımını teller vasıtasıyla uzaklara taşıyıp, oradaki bir zili çalıştırdı. Zil bir elektromıknatısa bağlı olarak çalışmaktaydı. Bu elektrikli telgrafın icadı için bir sinyaldi.


1832 yılında Amerikalı ressam Samuel Morse, bir yolculuk sırasında kendisine elektro mıknatıstan söz eden bir yolcuyla tanışmıştı. Telgraf üstünde zaten çalışmaları olan Morse, bu sefer elektro mıknatıslı telgraf için çalışmaya başladı. 1835 yılında, Morse ilk elektromıknatıslı telgrafını yaptı. O telgrafta bulunan elektromıknatısa başlı bir kalem vardı. Bu kalem kağıt bir şerit üzerine elektro mıknatıstan aldığı hareketle zig zag çizgiler çiziyordu. Bu sistem pek başarılı değildi.


Samuel Morse, daha sonra Morse ve yardımcısı Vail bunu geliştirdiler. Nokta ve çizgilerden oluşan bir kodlama sistemi ortaya çıkardılar. Bu kodlama sistemi, daha sonra tüm dünyada kabul gören Mors alfabesiydi.  O yıllarda telgraf en popüler iletişim aracı oldu.


A.B.D.’den araştırmacı Samuel Mors bulduğu aleti Amerika ve Avrupa’da yardımcı olacak devlet bulamadığı için İstanbul’a gelmiş ve Sultan Abdülmecit Han’dan yakın ilgi görmüştü.


Varna’dan Saray’a kadar gelen hat tamamlanınca Sultan’a “Emredin yazalım!” Sultan’ın “Beklenen gemi geldi mi? Avrupa ne hal içindedir?” sözleri, vericiyle Varna’ya ulaşmış ve hayretler içinde gelen cevap Sultan’a ulaştırılmıştır. Sultan “Maşallah, Maşallah!” diyerek Mors’a elmaslı bir madalya ile üzerinde Abdülmecit Han’ın imzası olan patent verilerek taltif edilmiştir. (1855)”


Dünyadaki İlk Telgraf Hattı


İlk telgraf hattı ise 1843 yılında Washington, D.C. ile Baltimore, Maryland arasına çekildi.


Telgraf Nasıl Çalışır?


Elektrikli telgraflar, bir verici, bir alıcı ve ikisi arasına çekilmiş elektrik hattından meydana gelir. Vericiye maniple denir. Maniple, telgraf şebekesindeki elektrik akımını açıp kapayan anahtarlardır. Manipleye basınca devre tamamlanır ve telgraf şebekesinden akım geçer.


Karşı tarafta ise alıcılar vardır. Alıcılar, elektro mıknatıs bobinlerden yapılmışlardır. Elektro mıknatısın karşısında ileri geri hareket edebilen madeni bir çubuk vardır. Bu çubuk elektro mıknatıstan akım geçtiği zaman hareket eder. Çubuğun ucundaki mürekkepli kalem bir kağıt şerit üzerine nokta (.) veya çizgi (-) şeklinde şekiller çizer.


Sesle çalışan alıcılar da vardır. Bunlar kağıt bir şeride yazı yazmak yerine, sert bir cisme vurarak tıkırtı çıkarırlar. Tecrübeli telgraf operatörleri , bu tıkırtıları dinleyerek mesajı çözerler. Burada kısa tıkırtı nokta (.), uzun tıkırtı çizgi (-) anlamına gelmektedir.


Samuel Morse tarafından, telgraf yoluyla yollanmış ilk mesaj; 1844. Mesajda İngilizce “Tanrı ne yaptı ?” yazmaktadır.



Dünyadaki İlk Telgraf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder