5 Mayıs 2013 Pazar

Dünyadaki İlk Elektrikli Sandalyede İdam

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/05/elektrikli-sandalye.jpg

Dünyadaki İlk Elektrikli Sandalyede İdam


elektrikli sandalye Dünyadaki İlk Elektrikli Sandalyede İdam

elektrikli sandalye


Dünyadaki ilk elektrikli sandalye ile idam cezası 6 Ağustos 1890 günü New York’ta William Kemmler isimli suçluya verilmiştir.


Elektrikli sandalye ile idam cezasına çarptırılan ilk suçlu William Kemmler, 6 Ağustos 1890 günü New York’ta, Auborn Hapishanesi’nde can verdi.


Elektrikli Sandalye İle İdam Cezasını Kim Buldu?


 


İdam cezasını elektrik vererek uygulama fikri, karanlık bir tip olan Harold P. Brown tarafından ortaya atıldı. Bir zamanlar Thomas Alva Edison ‘un yardımcılığını yapan Brown, Edison’un baş teknisyeni Dr. A.E. Kennelly’nin de yardımıyla sürdürdüğü çalışmaları sırasında, çok sayıda hayvanı elektrik vererek öldürdü. Bu iki çılgının çalışmalarına tanık olan bir görevli, notlarında Brown ve Kennelly’nin çalışmalarından şu şekilde söz ediyor:


Zavallı köpekleri ve öteki başka hayvanları elektrik vererek öldürüyorlardı. Bazen deneme sırasında uygulanan akım, kadersiz hayvanın can vermesi için yeterli olmuyor, korkunç acılar içinde bağırmaya başlıyordu. O zaman kafasına bir tuğla ya da sopa ile vurarak işini bitiliyorlardı.


Bu açıklamaların yayınlanması üzerine, kamuoyunda çok geniş tepkiler ortaya çıktı. Elektrik endüstrisinin ileri gelen temsilcilerinin, Brown’ın çalışmaları sırasında şirketin izni olmadan Westinghouse firmasının yaptığı jeneratörleri kullandığını açıklamaları üzerine, bu tepkilerin dozu daha da arttı. Kemmler’in elektrikli sandalyede idam edilmesi, bütün ulusu ilgilendiren bir olay haline geldi. İnfazdan bir hafta sonra “The Electrical Engineer” adlı dergi, hükümete yönelik bir eleştiri kampanyası açtı ve yöneticileri, Kemmler olayında bir insanı kobay olarak kullanmakla ve bilimi bir infaz olayına alet etmekle suçladı.


Dergide, olayla ilgili olarak şu satırlar vardı:


Şurası açıkça bellidir ki, Auburn’daki kurban, bu yeni infaz yöntemiyle anında can verememiş, akımın uygulanmasından dakikalarca sonra ölmüştür. İlk verilen akımla ölmediği görülünce, kendisine tekrar elektrik uygulanmış. Bu arada elektrotların değdiği yerde, deri yanmaya başlamış ve izleyiciler, Kemmler’in gözlerinde, çektiği büyük acının ”korkunç izlerini görmüşler.


Aynı günlerde, New York Times’ta Kremler’in infazını, asılarak ölmekten çok daha korkunç bir ölüm biçimi olarak tanımlıyordu. Resmi raporlara göre ise, Kremmler, ölüm odasına girdikten sekiz dakika sonra hayata gözlerini yummuştu. Bu şekilde ilk elektrikli sandalye ile idam cezasına mahkum olan William Kemmler hayata gözlerini yummuştur.



Dünyadaki İlk Elektrikli Sandalyede İdam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder