31 Mayıs 2014 Cumartesi

Dünyadaki İlk Yerleşim Yeri

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2014/05/catalhoyuk.jpg

Dünyanın İlk Yerleşim Yeri


catalhoyuk Dünyanın İlk Yerleşim Yeri

ilk yerleşim yeri


Dünyanın ilk yerleşim yeri Çatalhöyük`tür. Çatalhöyük Türkiye’de Konya ili içerisinde olan Çumra`da bulunmaktadır.


Çatalhöyük, Cilalı Taş ve Bakır Taş devirlerine dayanan oldukça eski bir yerleşim yeridir. Dünyanın ilk yerleşim yeri Çatalhöyük olarak bilinir. Tabi ki bu fikir arkeolojik kazılarda rastlanan en eski buluntulara dayanılarak söylenmektedir. İlk yerleşim yeri Çatalhöyük, 1958 yılında yapılan kazılarda James Mellaart tarafından keşfedilmiştir.


Çatalhöyük Nerededir?


Türkiye’nin Konya Şehri`nin güneydoğusunda, Hasandağı`nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Konya Ovası`na hakim buğdaylık arazide bulunmaktadır.


Höyükler kabaca 2 bin yıl kesintisiz iskan edilmiştir. Özellikle neolitik yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile son derece dikkat çekicidir. Yerleşimde 8 bin üzerinde insan yaşadığı kabul edilmektedir. Çatalhöyük’ün diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır.Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilmiştir. Dünyanın ilk yerleşim yeri Çatalhöyük, UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesine karar verilmiştir.


Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır. Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır.


Tarih öncesi yerleşim birimleri Gümüş Çağı`ndan önce terk edilmiştir. Bir zamanlar iki yerleşim birimi arasında Çarşamba Nehri`nin bir kanalı akmaktadır, ve yerleşim birimleri, ilk tarım zamanlarında elverişli sayılabilecek alüvyonlu toprak üzerine kurulmuştur. Evlerin girişleri üst kısımlarında bulunmaktadır.


Kaynak: Vikipedi


 



Dünyadaki İlk Yerleşim Yeri
dünyadaki ilk yerleşim yeri, ilk yerleşim merkezi, ilk yerleşim yeri, ilk yerleşmeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder