21 Temmuz 2014 Pazartesi

İlk Araba

Dünya tarihinde mühendislik harikası olan otomobiller, 1600 yıllarına dayanan bazı denemeler ve çalışmalar akabininde, günümüzde az yakıt yakan ve bir çok donanıma sahip konfor ve güvenliği üst düzeyde tutularak üretilmeye başlandı.

1886 yılında Benz motor firması bir taslak halinde motorlu taşıt tasarlamıştır. Bu proje ilk araba temellerini atmış ve geliştirilmeye başlanmıştır.

1770 yılında, Paul Cugnot “ FARDİER “ adını verdiği arabasını yaptı. Bu araba günümüzdeki otomobil ve lokomotiflerin atası sayıldı. Kendisi subay olduğu için topları taşımakta kullandı.

1786 yılında, Wayne Watt buharlı arabasını tasarladı ve bu arabayı öğrencisi Murdack hayata geçirdi. Bu arabada lokomotife benziyordu ve kullanan kişiler için, Fransızca da “ Ateşci “ anlamına gelen “ Chauffeur “ yani “ Şoför “ sözcüğü kullanıldı.

1802 yılında, İngiliz Maden Müh. Rich Trevithich yüksek basınçlı buharla çalışan bir buhar makinası yapıp, bunu ilk buhar lokomotifini hareket ettirmek de kullandı. Attan daha hızlı giden ilk taşıt olan Skyrocket ise 47 km/s hız yaptı.

1860 yılında Belçikalı Mucit Etienne Lonoir tarafından İlk Gazlı motor icat edildi. İçten yanmalı ve kömür gazı ile çalışan bu motor araba üzerinde de denendi.

1877 yılında Alman Müh. Nikolaus Otto dört zamanlı benzin motorunu yaptı.

1885 yılında Alman Gottlieb Wilhelm Daimler gaz ve petrolle çalışan motorunu yaptı aynı yıl oğlu John Daimler ve Maybach “ Reitwagen “ adını verdikleri ilk motorlu aracı yaptılar. Bu araç daha çok motosiklete benziyordu. Daha sonra ki yıllarda dünyanın değişik ülkelerinde otomobil yapımı yaygınlaştı.

1888 yılında Alman Karl Benz’ throughout eşinin kullandığı otomobili, otomobil tarihinin ilk uzun yolculuğunu gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder