13 Aralık 2012 Perşembe

Dünyadaki İlk Kronometre

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2012/12/ilk-kronometre.jpg

Dünyadaki İlk Kronometre

ilk kronometre Dünyadaki İlk Kronometre

ilk kronometre

Dünyadaki ilk kronometre, 40 yıllık bir uğraş sonunda 1761 yılında John Harrison tarafından, 4. denemesinde başarılı olmuştur.

1714 yılında İngiliz Parlamentosu, devlet bütçesine ”boylamı tam olarak ölçebilecek bir aygıt yapan kişi ya da kişilere verilmek üzere” 20 bin sterlinglik bir ödül koydu. Bu ödül de kronometrenin icadı için bir sebep oldu. Çünkü o yıllarda ticari gemiler, rotalarını tam olarak  belirleyemediklerinden, seyahat süreleri uzuyor ve bu da doğal olarak iş adamlarının zararına işliyordu.

John Harrison, bu ödülü alabilmek için tam 40 yıl uğraştı. Bu uzun soluklu uğraş sonunda denizcilere doğu ya da batı yönünde ne kadar yol aldıklarını doğru gösterebilen bir alet yaptı. Bu alete kronometre idi. Üstelik bu alet, her türlü hava koşullarında da, hiç etkilenmeden çalışıyordu. 1761 yılında yaptığı dördüncü kronometre, yılda yarım dakika hata yapacak mükemmellikteydi.

Kronometrenin İcadı

Kronometre, zamanı hassas bir şekilde ölçmeye yarayan sayaçtır.

Kronometre denizcilikte uzun zaman geminin hangi boylam üzerinde olduğunu anlamak için kulanıldı. İlk kronometreler İngiliz parlamentosunun 1700′lü yıllarda gemilerin dünya üzerindeki yerlerini doğu batı yönünde kolayca ve hassas hesaplayabilmelerini sağlamak amacıyla geçirdiği bir mükafat kanunuyla başlayan 40 yıllık bir yarış sonucu, daha önce tahta saat kulesi yapan marangoz John Harrison tarafından geliştirilmiştir. Bu ilk aletler hala Greenwich rasathanesinde sergilenmektedir. Kronometre ile seyre çıkan ilk gemi Captain Cook emrinde, Yeni Zelanda’ya kadar giden, Mutiny on the Bounty filmine konu olan gemidir.


Dünyadaki İlk Kronometre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder