10 Aralık 2012 Pazartesi

Melamin ve Kullanım Alanları

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2012/12/melamin.jpg

melamin Melamin ve Kullanım Alanları

melamin

Melamin, genellikle beyaz renkte ve kristal formda bulunan, içerik olarak yoğun nitrojen içeren bir kuru kimya, maddesidir.

Melamin reçinesi yani melamin hammaddesi ısı ile sertleşen bir maddedir. Aldığı ısı ile yüksek direnç gücü kazanan bu madde birçok üründe kullanılmaktadır.

Melamin günümüzde birçok ürün yapımında kullanılmaktadır. Genellikle melamin, tabak yapımında duyulmuştur halk arasında. Özelliği sert ve kırılmaz olmasıdır. 70 li ve 80 li yıllarda oldukça popüler olan bu madde ile birçok tabak üretilmiştir. Melamin hammaddesi kullanılarak işlenen bu kimyasal madde, günümüzde 200 ila 300 adet farklı ürün yapımında kullanılmaktadır. Bu ürünlere örnek vermek gerekirse; plastik ürünler, yapıştırıcılar, tezgahlar, tabak ve çanak ürünleri ve beyaz yazı tahtalarında olmak üzere oldukça çeşitlidir. Bunlarla sınırlı kalmayıp, mutfak eşyalarında da oldukça önemli rol oynar.

Melamin ısı ile eritilemez, geri dönüştürülemez. Almış olduğu ısı ile şekillenmiş olsa da bu kimyasal bir reaksiyon olduğundan, tekrar eski haline getirilip geri dönüşüm olarak kullanılamaz.

Son zamanlarda melamin hammaddesi üzerinde araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalar sonucunda malemin maddesinin insan sağlığı üzerinde bazı olumsuz sonuçları belirlenmiştir. Ancak bunlar tam olarak net olmasa da, hayvanlar üzerinde yapılmış olan çalışmalar, melamin maddesinin tek başına mesane taşı oluşumunda etkili olduğu yönündedir. Ancak bu bulgularda kanıtlar yeterli düzeyde değildir. Direk olarak bu maddenin etkimesi sonucunda melamin zehirlenmesi denilen olay meydana gelir. Tabi ki bu kimyasal hammadde ile etkileşime giren insanlar içindir ki; evinizde tabağınızın melamin olması sizin risk altında olduğunuz anlamına gelmez. Sadece melamin hammaddesi ısı alarak geçirmiş olduğu kimyasal reaksiyon sürecinde tehlikelidir diyebiliriz.

Sonuç olarak gari dönüşümlü kullanılamayan, sert ve kırılmaz özellikte bulunan bu madde sık kullanılan ürünlerin hammaddesidir.


Melamin ve Kullanım Alanları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder