11 Aralık 2012 Salı

Dünyadaki İlk Takma Diş

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2012/12/takma-dis.jpg

Dünyadaki İlk Takma Diş

takma dis Dünyadaki İlk Takma Diş

ilk takma diş

Dünyadaki ilk takma diş, yapılan arkeoloji kazılarında 15. yüzyılda olduğuna dair bulgular vardır. Dünyadaki ilk porselen takma diş 1770 yılında Pariste  Alexis Duchâteau isimli eczacı tarafından yapılmıştır.

İsviçre’de bir tarlada yapılan bir kazı sırasında, 15. yüzyıldan kalma olduğu saptanan bir takım takma diş bulundu. Bu takımda, hem alt, hem de üst dişler vardı. Kemikten oyularak yapılan takma dişler, kirişlerle birbirine tutturulmuştu. Bu takma dişin, daha çok estetik amaçlarla yaptırıldığı ve yemek saatlerinde çıkarıldığı sanılıyor. İlk porselen takma diş, 1770 yılında Parisli eczacı Alexis Duchâteau tarafından yapıldı.

Duchâteau’nun ilk denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü porselene ateşte biçim vermekte hayli zorlanıyordu ve ısının etkisiyle porselenin hacmi değiştiğinden, ilk çamurun miktarını ayarlamakta güçlük çekiyordu. Sonunda bir çift diş yapmayı başardı. Bunlar, gerçekten mükemmeldi. Parisli eczacı, ağzına taktığı bu dişleri ömür boyu kullandı. Deney sırasında Duchâteau’ya yardımcı olan Parisli  işçilerden Dubois de Chemant, yeni tür takma dişlerin üretimine başladı. Paris Tıp Fakültesi, bu dişler üzerinde yaptığı incelemelerden sonra, şu raporu yayınladı:

“Güzelliği, dayanıklılığı ve hijyenik yeterliliği mükemmel olan bu takma dişler, dişsiz insanlar için gerçekten çok yararlıdır.”

Bu sayede gelişen teknolojide insanların diş ile ilgili sağlık problemlerinin giderilmesinde bir başlangıç oldu.


Dünyadaki İlk Takma Diş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder