28 Mart 2013 Perşembe

Dünyadaki İlk Kozmetik Ürünleri

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/03/kozmetik.jpg

Dünyadaki İlk Kozmetik Ürünleri


kozmetik Dünyadaki İlk Kozmetik Ürünleri

kozmetik


Dünyadaki ilk kozmetik ürünleri doğuda bulunan Mezopotamya ve Mısır civarında, kral mezarlarında bulunan kutular içerisindeki yüz kremleri, allık ve boya gibi malzemeler ile kullanıldığı tespit edilmiştir.


Tarihin ilk zamanlarından itibaren gerek kadınların, gerekse erkeklerin kozmetik kullandığına ilişkin bulgular vardır. Kozmetiklerin çıkış yerinin Doğu olduğu sanılıyor. Ama asıl gelişimleri, Ortadoğu’da oldu.


Mezopotamya ve Mısır’da yapılan kazılarda, kral mezarlarının içinde kutularca kozmetik bulundu. Bunlar ilk kozmetik ürünleri olarak bilinmektedir. Bu ürünler yüz kremleri, allıklar, dudak boyaları, rastık ve sürme gibi malzemelerden oluşuyordu. İpeği ve baharatı Ortadoğu ‘dan Avrupa’ ya getiren ticaret yolları, makyaj malzemelerinin de Yunan ve Roma imparatorluklarına ulaşmasını sağladı. M.S. 1. yüzyıldaki Roma İmparatoru Neron ile karısı Poppaea, ciltlerini beyazlatmak için tebeşir tozu, yanaklarına ve dudaklarına kırmızı boyalar, gözlerinin çevresine rastık ve sürme sürerlerdi. Kuzey Avrupa’da makyaj, önceleri çok az bilinen bir olguydu.


11. ve 13. yüzyıllarda gelen istilacılar, makyaj malzemelerinin Ortadoğu ülkelerinden buralara gelmesine yetti. 13. yüzyıldan itibaren yüz kremleri ve renklendiriciler, saç boyaları ve parfümler, zengin Avrupalılar arasında moda oldu. 16. yüzyılda İngiliz Sarayı ‘ndaki hanımlar, Rönesans İtalyası ‘nın kadınlarından etkilendiler. 17. yüzyılda hemen her sınıftan kadın, makyaj yapıyordu. Bu sayede kozmetik ürünleri oldukça popüler olmaya başladı.


1920′lerde sinemanın gösterdiği hızlı gelişme, makyajın da olağanüstü bir yayılma göstermesine yol açtı.


Kozmetik, bir kimseyi daha çekici hale getirmek ya da görünüm sorunlarını gidermek için kullanılan ürünleri, bakımları ve tedavileri kapsayan bir kavram. Kozmetiğin bir alt alanı olan makyaj; ruj, maskara ve fondöten gibi yüze ve çevresine güzelleştirmek veya farklı bir görünüm vermek için uygulanan kozmetik ürünleri ve işlemleri kapsar. Makyaj malzemeleri haricinde saç boyası, saç spreyi, saç jölesi, parfüm, banyo tuzu, vücut yağ ve kremleri gibi pek çok ürün kozmetik sınıfına girer.



Dünyadaki İlk Kozmetik Ürünleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder