29 Mart 2013 Cuma

Dünyadaki İlk Bulaşık Makinesi

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/03/ilk-bulasik-makinesi.jpg

Dünyadaki İlk Bulaşık Makinesi


ilk bulasik makinesi Dünyadaki İlk Bulaşık Makinesi

ilk bulaşık makinesi


Dünyadaki ilk bulaşık makinesi 1889 yılında Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde bulunan Indiana eyaletinde Bayan W. A. Cochran tarafından icat edildi. Bulaşık makinesi patenti 1880 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır. Ancak bulaşık makinesi isimli ilk patent 1850 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır.


Bulaşık makinesi, evlerde bulaşıkları daha hızlı ve ekonomik olarak yıkamak, yaşam standardını arttırmak için üretilmiş bir alettir.


1850 yılında Joel Houghton tabakların üzerine, el ile döndürülerek su sıçratmak suretiyle, ahşap malzemeden yapılmış bulaşık yıkama makinesi patentini aldı. Bu bulaşık makinesinin icadı ile ilgili alınmış dünyadaki ilk patent oldu. Ancak kullanışsız olması nedeniyle ilgi görmedi.


Ticari olarak üretilebilen ilk bulaşık makinesi, 10 yıllık bir araştırmadan sonra 1889 yılında ABD’nin Indiana eyaletinde, Bayan W. A. Cochran tarafından gerçekleştirildi. Ancak ilk patent 1885′te Josephine G. Cochran tarafından alındı. Cochran yaratıcılık konusunda rakiplerinden bir adı öndeydi, bunun nedeni buharlı gemiyi icat ettiğini ortaya süren John Fitch’in soyundan geliyor olmasıydı.


Cochran her zaman daha üstün bir yaşayış tarzı hayal etti. Bu yüzden isminin daha kolay hatırlanacak “Cochrane, Cockran” gibi şekillerde yazdığı söylenmektedir. Bulaşık makinesini üretip patentini aldığı zaman ismi Josephine G. Cochran olarak tarihe geçti..


Cochran’ın icat ettiği bulaşık makinesinin çalışma sistemi çok basitti. Alt kısımda yer alan iki silindir ile pompalanan su ve sabun, makinenin içinde bulaşıkların dizildiği raflara pompalanıyordu. Daha sonra yeniden pompalanmak üzere emici silindirler bu suyu çekiyordu. Evlerde kullanılmak üzere üretilen makinalar, yan taraflarında bulunan kol yardımı ile çalıştırılıyor. Daha büyük ihtiyaç görülen iş yerlerinde ise buhar gücünden faydalanılıyordu.


Bir fuarda gazeteciler tarafından makinalarının tanıtılması üzerine daha çok tanındı. Makinanın pazarlamasınıda kendi yapan Cochran, pazarlamanın icat etmekten daha zor olduğunu ve şimdiki aklı olsa bu işe girişmeyeceğini söyledi.


Bayan Cockran’ın eşi, kendisine fazla para vermiyordu. Bu nedenle, ancak eşi öldükten sonra kafasındaki makineyi geliştirebilmek için dilediği gibi para harcayabildi. Bu parayı da kendisine inanan dostlarından toplamıştı. Evler ve otel-lokanta gibi büyük yerlerde kullanılması açısından bulaşık makinesi için farklı modeller geliştirdi. Daha büyük olanları, buhar makinesi ile çalışıyordu. O dönemde yayınlanan bir gazete, Bayan Cockran’ın bulaşık makinesinin, ”Çeşitli biçim ve büyüklüklerde 20 düzine tabağı iki dakika içinde yıkayıp duruladığını ve hatta kuruladığını” yazdı. Bu bulaşık makinesi üretim haklarını bir Chicago firması tarafından satın alındı.



Dünyadaki İlk Bulaşık Makinesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder