9 Mart 2013 Cumartesi

Dünyadaki İlk Makas

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/03/ilk-makas.jpg

Dünyadaki İlk Makas


ilk makas Dünyadaki İlk Makas

ilk makas


Dünyadaki ilk makas milattan önce 1000 yıllarında aynı anda birkaç farklı yerde kullanıldığına dair ipuçları arkeologlar tarafından tespit edilmiştir. Ancak son çalışmalarda milattan önce 1500 yıllarında Mısır ‘da kullanıldığına dair ba ı bilgiler de yer almaktadır.


Modern çapra kanatlı makas, antik Roma döneminde icat edilmiştir. Dünyadaki ilk makasın icadı ile giysi yapımcıları ve berberler tarafından kullanılmıştır. Bugün kullandığımı  makas şeklinin patenti, 1893 yılında Louis Austin tarafından Washington’da alınmıştır.


Makas birbirine bakan yü eyleri sertleştirilmiş çelikten yapılmış kesici el aleti. Makaslar çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılırlar. İlk makas, kesici ağı ları bir yay yardımıyla açılan maşaları andırıyordu. Günümü ün makasları ise daha rahat ve kolay kullanımı sağlayan eksen ve kaldıraç ilkesine göre çalışmaktadır.


Makasın icadı tam olarak ne aman ve kim tarafından yapıldığı bilinmese de, İskender’ in Mısır’ ı fethiyle gelişen gü el sanatlarda üstünlük sembolü olarak kullanıldığı biliniyor.



Dünyadaki İlk Makas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder