16 Mart 2013 Cumartesi

Dünyadaki İlk Sigara İçen Kadın

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2010/11/ilk-sigara.jpg

Dünyadaki İlk Sigara İçen Kadın


ilk sigara Dünyadaki İlk Sigara İçen Kadın

Dünyadaki İlk Sigara


Dünyadaki ilk sigara içen kadın İngiliz dul Leydi Caroline Mordaunt ünlü tütüncü Nicholas Contoupolis tarafından harmanlanmış olan sigara ve ürünlerinden içmiştir. Hatırlayacağınız üzere ilk sigara 1843 yılında Fransa’da Française des Tabacs adlı kuruluş tarafından üretilmiştir.


Kayıtlara göre, sigara içtiği bilinen ilk kadın, İngiltere’nin Warwickshire kentinde yaşayan dul Leydi Caroline Mordaunt’dur.Leydi Mordaunt, yalnızca kendisi için özel olarak ünlü tütüncü Nicholas Contoupolis tarafından harmanlanan sigaraları içiyordu. 1858 yılında Contoupolis’in en iyi müşterilerinden birisi, Leydi Mordaunt’du. Toplum içinde sigara içen ilk kadın ise Clenmont-Tonnerre Düşesi’ydi.


1896 yılında, Savoy Oteli’nin yemek salonunda sigarasını yaktığında konuklan dehşete düştüler. O dönemde, çok az sayıda kadın, büyük bir gizlilik içerisinde sigara içiyordu, 1897 yılında, özellikle orta sınıf ev kadınları tarafından çok okunan Home Companion gazetesi, en az altı Avrupalı kraliçenin bu kötü alışkanlığın pençesine düştüğünü duyuruyordu. Bu haberi tepkiyle karşılayan İngiliz hanımlar, kendi kraliçeleri Victoria’nın bu altılıya dahil olmadığını daha alt satırlarda okuyunca rahat bir soluk aldılar. Aynı yıl, Amerika’nın Richmond kentinde yayınlanan Southern Tobacco Journal adlı gazete, bir sigara reklamında ilk kez sigara içen bir kadın resmi kullanınca yer yerinden oynadı. Amerika, henüz bu tür özgürlüklere hazır değildi ve aynı ilanın bir benzeri ancak 1919 yılında yayınlanabildi. Yine de gerek ABD’de, gerek İngiltere’de, kadınların sokakta sigara içmelerinin yaygınlaşması çok sonraları gerçekleşti.


1919 yılında, Londra lokantalarından birinde, yemekten sonra bir sigara tüttürmek isteyen genç bir kadın, sigarasını ağzına koyar koymaz, hemen yanındaki garsondan tokadı yemişti.



Dünyadaki İlk Sigara İçen Kadın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder