16 Mart 2013 Cumartesi

Dünyadaki İlk Sinema

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/03/ilk-sinema.jpg

Dünyadaki İlk Sinema


ilk sinema Dünyadaki İlk Sinema

ilk sinema


Dünyadaki ilk sinema salonu 26 Haziran 1896 tarihinde ABD ‘nin New Orleans şehrinde William T.Rock tarafından açıldı. Hatırlayacağınız üzere ilk sinema gösterisi 1895 yılında Auguste ve Louis Lumiere adli Fransiz kardesler tarafından sinematograf ile gerçeklestirilmişti.


Sinema salonlarının ilki, 26 Haziran 1896 günü, ABD’nin New Orleans kentinde William T.Rock tarafından açıldı. New Orleans ‘da açılan bu sinema salonunun adı Vitascope Hall idi.  Dünyadaki ilk sinema salonu olan Vitascope Hall salonunu 400 koltuk kapasitesine sahipti ve giriş ücreti olarak 10 sent alınıyordu. Makine dairesine girip Edison marka oynatıcıyı görmek isteyenlerden, ayrıca bir 10 sent daha alınıyordu.


Dünyadaki İlk Sinema Makinisti


İlk sinema makinisti de William Reed idi. Filmlerin çoğu kısa metrajlı doğa görüntüleriydi. Bunlar arasında, ABD’de gösterilen ilk İngiliz filmi olan “Wavez off Dover” da vardı. Seyircilerin en büyük ilgisini “May Irwin Kiss” adlı film gördü. Bu film, aynı zamanda Amerikan beyazperdesine cinselliğin adım atışı olarak da kabul edilebilir. 1896 sonbaharında sinemanın bir günlük programı şu filmlerden oluşuyordu: ”Zenci Çocukların Dansı Karnaval Sahnesi İrlanda Usulü Politik Tartışma Cissy Fitzgerald Linç Sahnesi”.


Dünyadaki İlk Dev Sinema Salonu


İlk dev sinema salonu ise 1910 yılında Paris’te hizmete giren 5 bin kişilik Gaumont- Palace idi. Seyircilerin arkasında bir projeksiyon odası olmadığından, bu dev salonda perdenin gerisinden “back-projection” sistemiyle film oynatılıyordu. Gaumont-Palace’ın bir başka özelliği de, çok makaralı filmleri kesintisiz gösterebilmek için birden çok gösterim aygıtı kullanan ilk sinema olmasıydı. O yıllarda, 5 bin kişilik bir salonun sinema olarak kullanılması, ilk bakışta garip gelebilir. Ancak, bu yeni sanata olan ilgi o denli fazlaydı ki, salon hemen her akşam tümüyle doluyordu. Ne var ki, bu ilgi zamanla azaldı.


Kinetoskopu Paris’te bir sergide gören Auguste ve Louis Lumiere, sinematografi adı verilen aygıtı geliştirdiler. Elle çalıştırılabilen bu aygıt film çekimi ve gösterimi yapabiliyor ve 10 kg dolayındaki ağırlığı sayesinde de, istenen yere taşınabiliyordu. Lumiere Kardeşler ilk gösterilerini 28 Aralık 1895′te Paris’te, Capucines Bulvarı’ndaki Grand Cafe’de gerçekleştirdiler ve bu gösteri sinemanın başlangıcı olarak kabul edildi.


 


Bugün dünyanın en büyük sinema salonu, New York’ taki Roxy Theatre’dır (6 bin 200 kişilik). Gaumont-Palace, önceleri tiyatro alarak kullanılıyordu.



Dünyadaki İlk Sinema

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder