7 Nisan 2013 Pazar

Dünyadaki İlk Boşanma Davası

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2013/04/ilk-bosanma.jpg

Dünyadaki İlk Boşanma Davası


ilk bosanma Dünyadaki İlk Boşanma

ilk boşanma davası


Dünyadaki ilk boşanma davası 1546 yılında, İngiltere ‘de Lady Sadleir ile, ilk kocası Mr. Barr arasında yapılmıştır.


Dünyada resmi yasalarla ilk boşanma 1546 yılında gerçekleşti. Lady Sadleir, ilk kocası Mr. Barr’ın, bir gün Standon şehrinde ortadan kaybolması ve bir daha görünmemesi üzerine beklemiş, aradan yıllar geçtikten sonra, Sir Ralp Sadleir ile ikinci evliliğini yapmıştı. Ancak bu evlilik gerçekleştikten sonra, evliliğin mutlu günlerinde, Margaret Sadleir’in eşi, hiç beklenmedik bir biçimde ortaya çıktı.


Bu durumda Sadleir 2 evlilik yapmış oluyor ve yasalar gereği 2. evliliği geçersiz sayılıyordu. Kilise, bu durumda Leydi Sadleir’in ikinci evliliğinin geçersiz olacağını ve ilk eşine dönmesi gerektiğini ileri sürdü. Oysa şanssız kadın, ikinci evliliğini hiçbir art niyeti olmadan, ilk eşinin öldüğüne kesinlikle inandığı için yapmıştı.


Bu durumu göz önüne alan ve inceleyen İngiliz Parlamentosu, özel bir yasa çıkartarak Margaret Sadleir’i ilk eşinden boşanmış sayarak ikinci evliliğini geçerli gördü. Bu sayede ilk boşanma olarak tarihte yer aldı.


Lady Sadleir, çok yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Mr. Barr’la evlendiği zaman da bir kafeteryada bulaşıkçı olarak çalışıyordu. Dünyadaki ilk boşanma davası bittikten sonra, İkinci evliliği ise gerçek bir mutluluk içinde geçti. Mutluluklarını perçinleyen yedi güzel çocuğun yanı sıra Kral VIII. Henry’nin en güvendiği bakanlarından biri olan kocası, İngiltere’nin en zengin kişilerindendi. Öyle ki Sir Sadleir, 1587 yılında öldüğünde, Lady Sadleir, gerçek servetinin ne kadar olduğunu bile bilmiyordu.


 



Dünyadaki İlk Boşanma Davası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder