22 Mayıs 2014 Perşembe

Dünyadaki İlk Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye

http://www.dunyaninilkleri.com/wp-content/uploads/2014/05/gunes-enerjili-tekerlekli-sandalye.jpg

Dünyadaki İlk Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye


gunes enerjili tekerlekli sandalye Dünyadaki İlk Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye

güneş enerjili tekerlekli sandalye


Dünyadaki ilk güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri ve mucidi Alper Şirvan ‘dır.


Güneş enerjisi ile tekerlekli sandalye yapma fikri ile gazetelerde kendinden bahsettiren ve engellilerin umudu olan bu ürün maalesef bu günlerde bürokrasiye takılmış durumda. Türkiye’de icat edilen ve yüksek tavanlı bu engelli aracına trafikte izin verilmiyor. Konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını isteyen Şirvan, Bursalı ve 40 yaşındaki bir bilgisayar programcısıdır.


Alper Şirvan’ın güneş panelleri vasıtasıyla çalışan bir tekerlekli engelli aracı fikrini  Virginia Üniversitesi hayata geçirmiştir. Virginia Üniversitesi , Alper  Şirvan ‘ın fikrinden yola çıkarak prototip olarak üzerinde güneş enerjisi panellerinin olduğu tekerlekli sandalyeyi üreterek hayata geçirmiştir. Üniversite, Şirvan’ın fikri olmasından dolayı ilk üretilen tekerlekli sandalyeyi Bursalı mucide hediye olarak vermiştir.

Alper Şirvan konu ile ilgili olarak;


“Birçok engele rağmen bu araca sahip oldum. Ben bu arabayı satın aldıktan sonra üzerine bir de rampa sistemi koydurduk. Bu rampa sisteminden sonra ben gayet rahat araca biniyorum. Kimseye ihtiyaç duymadan, hiç kimseye zahmet vermeden aracıma binip gidiyorum. Babam beni her gün bu araçla işe getirip götürüyor. Bu araç, Türkiye’de bir ilk. Bir tek bireysel olarak bende var. Ben istiyorum ki, böyle bir hayali olan insanlarımız diğer engelli vatandaşlarımız da böyle bir imkana sahip olsunlar” dedi.


Alper Şirvan, rampalı aracın trafik polisi tarafından ceza kesilebileceğini söyledi. Devletin rampalı özel engelli araçlar için yasal düzenleme yapmasını isteyen Şirvan,


Bu araçla ilgili sıkıntı şu. Bu aracın Türkiye’de satışı yok. Türkiye’de üretiliyor ama, tüketiciye satılmıyor. Ancak, bir yolu var. En az yüzde 90 engelli raporu varsa, yakınının kullanması şartıyla bu araca sahip olunabiliyor. Özel izinle satılıyor. Bu izinden bayiler bile habersiz. Bu yüzden ihtiyacı olan kişilerin bu yönde araştırma yapmalılar. Özel izinle bu aracı alabilirler. Mesela bu araca lift taktırmak istedik. Bu bir binek araç. M1 diye geçiyor. Hususi araçlara ne lift ne de rampa takılması konusunda şu anda yasal bir izin yok. Bazı firmalar proje hazırlamışlar. Bakanlıktan izin almaya çalışıyorlar. Ama şu anda bu rampamız yasal değil. Trafik çevirse bize ceza yazabilir. Motor muayenesine gittiğimiz zaman bu rampayla bize izin vermezler. Bunun düzeltilmesi için çalışmalar var. Umuyorum, kısa sürede düzelir” dedi.


 



Dünyadaki İlk Güneş Enerjisiyle Çalışan Tekerlekli Sandalye
güneş enerjili tekerlekli sandalye, ilk güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder